Recepten
Omdat ik hartfalen patiënt ben mag ik niet te zout eten en omdat ik kankerpatiënt ben wil ik zoveel mogelijk gezond eten, niet teveel suikers enzo, maar het moet wel lekker zijn. Hier onder wil ik zo nu en dan wat van mijn kooktips en recepten geven. Even ter waarschuwing. Ik kook met de Franse slag, en ben dus niet heel precies met hoeveelheden.
bakken zonder zout; Ik heb mij aangeleerd zo min mogelijk zout te eten. Dus ik doe zelf nergens meer zout in. Niet bij de aardappelen, de pasta of de rijst of wat dan ook. Ik werk wel heel veel met kruiden om alle gerechten toch lekkere smaakjes te geven en bovendien zijn veel kruiden heel goed voor de mens. Ik bak vrijwel alles in olijfolie waar ik dan eerst zwarte peper bij doe en meestal daarna kurkuma. Dit laatste gebruik ik eigenlijk ipv zout. Het smaakt natuurlijk wel anders en kleurt alles geel, maar het is een van de weinig voedingsmiddelen waar enige evidentie voor is dat het kankerwerend werkt. Gelukkig vind ik het lekker, dus dat komt goed uit. De kurkuma lost beter op met peper. Ik gebruik sowieso veel peper nu ik de zoutpot niet meer aanraak. De beste manier om zout re reduceren is overigens geen kant-en-klaar producten eten. Ik probeer dat zoveel mogelijk maar dat lukt natuurlijk niet altijd.
Tom kha kai a la bel (voor 2 a 3): Fruit op een niet te hoog vuur in een heel klein beetje olie een uitje, een teen knoflook, een rode peper, een halve citroengras en 1 cm gember. Alles heel fijn gesneden of zelfs nog even met de vijzel gestampt. Voeg na 5 minuten gemalen koriander, wat extra (olijf)olie, een scheutje visolie en gemalen galangawortel (of laos) toe. Voeg even later (100 a 150 gram) heel dun gesneden kip toe en diverse paddenstoelen (kastanje champignons/shiitake). Bak tot de kip is dichtgeschroeid. Voeg een halve liter bouillon toe (zelfgemaakt of bv. knoflookbouillon van Zonnatura, die overigens wel wat zout bevat) met (niet te veel) bamboescheuten. voeg na een aantal minuten een kartonnetje (250 ml) kokosmelk toe en eventueel nog wat extra groente (bv. paksoi). laat 10 minuten pruttelen en garneer, naar wens, met verse koriander.
mijn favorite smoothie: Gooi een bevroren banaan in stukjes in een blender en doe hierbij 100 gram verse spinazie een lekkere sappige appel met schil (ook in stukjes), een eetlepel hennep-zaad een drupje hennep olie, sap van hele of halve citroen, eventueel wat verse munt en een flink scheut kokosmelk. Goed mixen in de blender. Heerlijk.
Fruit smoothie: Gooi in stukjes in de blender: Een rijpe avocado, een rijpe peer, wat (bevroren) zomerfruit (aardbeien, bessen, frambozen, enzo). Doe daarbij een handvol gedroogde goji bessen en een handvol gedroogde moerbeien, sap van een citroen en 100 a zoo ml kokswater of kokosmelk, en mixen maar weer Ook heerlijk
Zelfgemaakte pindakaas of notenpaste: Maal in een (noten)blender verse (geen oude!) notes zoals (een mix van) cashew noten, walnoten en macademia noten net zo lang tot het pasta wordt. Op het laatst kun je een scheutje olie toevoegen, maar het hoeft niet.
Tomatensoep (voor 4): Verwarm olijfolie in een soeppan, voeg eerst gemalen zwarte peper en dan kurkuma toe. Bak dan kort wat fijn gesnipperde uitjes en knoflook. Voeg 500 mg bouillon (bijvoorbeeld zelfgemaakt; zie hieronder) toe en breng aan de kook. Voeg eventueel wat tijm en dergelijke kruiden toe. Voeg dan 1 kg tomaten (gewassen en in vieren gedeeld) toe en kook alles in ongeveer 20 minuten gaar. Haal de pan van het vuur. Pureer de tomaten met een staafmixer en voeg crème fraiche toe. Verwarm nog even en voeg dan een lading verse tuinkruiden toe.
Zelfgemaakte bouillon (nog niet helemaal perfect; suggesties zijn welkom): Voor een half jampotje bouillonpoeder snijdt een grote zak soepgroente, veel verse selderij, peterselie, tijm, bieslook, munt en koriander fijn. Voeg een flinke lading kurkuma en peper toe en 2 zeer fijn gesneden uien en knoflooktenen. Maak fijner met staafmixer. Spreidt dit uit op een bakplaat met bakpapier. Droog het eerst een uur op 90 graden in een voorverwarmde oven en daarna nog 4 uur op dezelfde temperatuur maar met de oven op een kier. Zo nu en dan wat omscheppen. Maal het tenslotte in een blender en klaar is je halve potje bouillonpoeder :-).
Zelfgemaakt mayonaise: Dit is niet moeilijk, maar je moet wel heel voorzichtig met de eieren zijn. neem alleen hele verse eieren en bewaar de may0 niet langer dan een dag of 3 in de koelkast. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Klop 2 eierdooiers, peper (eventueel wat zout) en 2 theelepels biologische mosterd tot glad geheel. klop er een a twee eetlepels witte wijnazijn en/of wat verse citoensap door en scheutje voor scheutje 300 ml (olijf of andere) olie. Klop het tot een glad geheel en klaar is Kees.
Tot slot: Ook heel lekker, maar iets minder gezond de taarten van mijn dochter Ella. Zie haar site: taartenvanella.nl